Forskning om håravfall

Forskning om håravfall Posted on augusti 31, 2020

Håret på våra huvuden är idag framförallt kopplat till utseendet och därmed en källa till både stolthet och ångest. En vacker kalufs och en snygg frisyr gör en människa oerhört attraktiv och därför kan det upplevas som en total katastrof om håret börjar falla av.

Anledningen till att människor har hår på huvudet har dock ingenting med skönhet att göra, utan är istället en utveckling som skett över miljontals år. Till skillnad från många andra djur har ju människan mer hår på huvuden än på kroppen och det är därför hon ibland kallas för den nakna apan. Det finns flera teorier om det här men den dominerande är att då människan går i upprätt läge blir just hennes skalp extra utsatt för sol och kyla, varav den måste skyddas så gott det går.

Varför tappas då håret?

Så om håret är till för att skydda huvudet, varför tappar många människor det? Även här finns det flera hypoteser men till de vanligaste hör genetik, bristsjukdomar och stress. Att helt eller delvis drabbas av Alopecia Areata kan vara nog så traumatiskt men som tur är går det att behandla hos https://nordichair.com genom effektiva och icke-invasiva metoder som PRP-behandlingar och dermarollers. Att låta kroppen reparera sig själv är inte bara viktigt för håret utan hela kroppen och stamcellsforskning har gjort stora framsteg i så vitt skilda tillstånd som håravfall till artros eller cancer. Det forskas också om huruvida människor i framtiden kommer kunna motverka håravfall med läkemedel men än så länge har det inte publicerats några slutliga resultat.

Psykologiska faktorer

En annan aspekt av behandlingen av håravfall är den psykologiska. De flesta forskare idag anses att det ofta handlar om en kombination av olika faktorer, och stress eller depression är bevisligen skadliga för bland annat immunförsvaret. Då Alopecia Areata är en auto-immun sjukdom är det därför inte så långsökt att koppla den till en patients mentala tillstånd. Undvikandet av stress är inte alltid det lättaste men många tar till naturläkemedel som exempelvis Johannesört eller Valeriana för åtminstone få lite hjälp på vägen. Att däremot hitta ett rent läkemedel är en lång process som kräver flera utvecklingsstadier, och därför är den största chansen att få behålla håret att ta till de redan existerande och väl beprövade metoderna. Genom att med egna stamceller stimulera hårsäckarna kan den så kallade vampyr-, eller PRP, metoden ge goda och bestående resultat och ge tillbaka självförtroendet hos den som lider.

magnetism