Naturläkemedel – fungerar de?

Naturläkemedel – fungerar de? Posted on november 18, 2017

Naturläkemedel har under lång tid avfärdats av medicinska läkare, till stor del på grund av att det inte har funnits tillräckliga studier som bevisar deras effekt. Detta har dock kommit att förändras på senare år, och flera studier har visat att vissa naturläkemedel faktiskt har positiv effekt på hälsan. Dessa studier gäller dock endast för enstaka läkemedel, varför man alltid bör ta reda på vilket stöd det finns för det naturläkemedel man har tänkt ta, och rådfråga med en läkare, innan man börjar medicinera sig med det.

Ett av de ämnen som används i naturläkemedel, och som faktiskt har visat sig ha en positiv effekt, är Ginkgo biloba, ett extrakt från det kinesiska tempelträdet. Detta ämne har länge använts inom traditionell kinesisk medicin som ett läkemedel mot astma, men det är inte mot astma som Ginkgo biloba är effektivt. Istället har ämnet visat sig ha en positiv effekt för minnet.

Något annat som är positivt för hjärnan, bland annat genom att det motverkar demens, är D-vitamin. Detta är en kritisk vitamin i Sverige och Norden, eftersom vi får lite D-vitamin från solen under vintern. Brist på D-vitamin kan bland annat öka risken för cancer, benskörhet och diabetes, varför det kan vara en god idé att ta ett tillskott på D-vitamin om man vet med sig att man inte får vitaminen på något annat sätt.

Ytterligare ett ämne som är viktigt för kroppen på flera sätt är Omega-3. Som de flesta vet får man i sig Omega-3 på naturlig väg om man äter fet fisk, men för vegetarianer och andra som inte äter fisk kan det vara viktigt att äta tillskott med dessa fetter. Omega-3 är framförallt bra för hjärta och hjärna, då det agerar blodförtunnande och kan hjälpa vid hjärtsvikt, samt bidrar till hjärnans normala utveckling och funktion.

Slutligen ett ämne inom naturläkemedel som är något omstritt, nämligen johannesört. Den aktiva substansen i extrakt av johannesört är nämligen hyperforin, som är väldigt känsligt för exponering för luft och ljus. Det är med andra ord lätt att man helt förstör denna aktiva substans under tillverkningen av läkemedlet, vilket gör det helt verkningslöst. Om man lyckas tillverka läkemedlet korrekt kan dock johannesört hjälpa vid nedstämdhet och mild depression.

En nackdel med naturläkemedel är att de ofta är dyra, eftersom de vanligtvis inte subventioneras. Innan man köper något naturläkemedel ska man därför kolla av rabattsidor som Kampanjjakt.se, särskilt inför reor som Black Friday, då man hittar många specialrabatter. Då kanske man kan köpa naturläkemedlen betydligt billigare via en webbshop än man hade kunnat göra annars.

magnetism