Komjölk blir medicin

Komjölk blir medicin Posted on oktober 17, 2017

Barn som föds för tidigt har en ökad risk att dö än barn som föds vid den beräknade tidpunkten. Dessa barn kan vara underutvecklade och ha svårt för att växa som de ska. Därav har svenska och kinesiska forskare lagt fokus på just barns tillväxt och resultatet har publicerats på vetenskapsplattformen PLOS ONE.

Ökad tillväxt

Normalt sett tillverkas det ett enzym i bukspottskörteln som kallas BSSL och som hjälper till med näringsupptaget av fett. Det går även under namnet gallsalt-stimulerat lipas. Hos små barn är denna funktion dock underutvecklad men oftast gör inte det något då de får BSSL via bröstmjölken. Problemet med för tidigt födda barn är att mjölken som de får har pastöriserats och att enzymet således har förstörts av värmen.

Kor blir lösningen

Då forskare har märkt att tillskott av BSSL får de förtidigt födda barnen att växa snabbare har man försökt hitta lösningar på problemet. En sådan lösning har varit att genmodifiera kor så att de i deras mjölk producerar BSSL, något som de vanligen inte gör. Man tänker sig nu att detta kan hjälpa både barn liksom vuxna som har problem med bukspottkörteln.

magnetism