Så uppstår ärr

Så uppstår ärr Posted on september 8, 2017

Det behövs sällan läkemedel för att vanliga sår ska läka och det beror på att sårläkning är riktigt finurligt organiserat. Hos Forskning och Framsteg undrar en läsare varför vissa sår ger ärr medan andra ärr uteblir och det är en mycket bra fråga!

Snabb läkning prioriteras

Det allra troligaste är att ärrbildning har med vår överlevnad att göra. När ett sår uppstår behöver såret läkas snabbt och effektivt så att vi inte dör av en infektionssjukdom eller liknande. Det innebär att hudens kvalitet har fått stå tillbaka något och att vävnaden som bildas över såret då inte är av exakt samma material som huden runt omkring.

Skillnad på hud och hud

Den uppmärksamma eleven kommer ihåg att huden består av flera olika lager. Om såret endast uppstår i överhuden, epidermis, så kan det ofta läkas till perfektion. Om däremot även den så kallade läderhuden, dermis, blir affekterad så är situationen mer kritisk och ärr uppstår.

Sammanfattning

Djupa sår ger alltså ärr medan ingen ärrbildning uppstår vid ytliga sår, vilket är i sin ordning då djupa ärr måste läka snabbt för att öka överlevnadschansen.

magnetism