Läkemedel för koncentration

Läkemedel för koncentration Posted on november 26, 2017

Det kan finnas flera anledningar till att man behöver läkemedel som gör det lättare att koncentrera sig, men en av de vanligaste är att man lider av adhd, och behöver medicinen för att kunna fokusera på uppgifter i skolan och på arbetet. Att inte kunna sätta sig ned och verkligen koncentrera sig på något är en verklig belastning i många situationer i livet, till exempel när man ska träna på gamla högskoleprov inför att göra det verkliga högskoleprovet.

Lyckligtvis finns det dock alltså läkemedel som kan hjälpa till vid sådana tillfällen. Det handlar oftast om så kallade centralstimulerande medel. Exempel på sådana läkemedel är Concerta och Ritalin. De innehåller ämnet metylfenidat, som kan tas från att man är 6 år gammal.

Medicinerna verkar genom att de påverkar två av signalsubstanserna i hjärnan, dopamin och noradrenalin. Mer specifikt påverkar medicinerna mängden av dessa två ämnen, vilket gör att man känner sig mindre rastlös och impulsiv.

Dessa läkemedel är narkotikaklassade, men lyckligtvis finns det trots det ingen risk för beroende. Man behöver till exempel inte vara orolig för att ge medicinerna till sitt barn, eftersom de doser som skrivs ut till barnen inte kan orsaka ett beroende. Man har också sett genom kliniska studier att risken för framtida beroende av andra substanser minskar om man har behandlats med centralstimulerande medel tidigare.

magnetism