Frysa ägg – så går det till

Frysa ägg – så går det till Posted on december 21, 2017

Många människor drömmer om att få egna barn. Dessvärre blir det svårare för speciellt kvinnor att bli gravida ju äldre de blir. Tidigare har det varit så att kvinnor fått acceptera att det är så och därmed lägga en eventuell karriär eller personliga mål åt sidan för att kunna bli förälder. Numera finns det dock metoder man kan ta till för att själv få styra över när man vill bli förälder, utan att man behöver känna samma oro för att äggproduktionen skall ha lagt av. På det sättet får man en större kontroll över sitt eget liv och kan både få tid över för familj och för sina egna drömmar. En metod som blir allt vanligare är att man väljer att frysa ner sina ägg.

Hur det går till att frysa ägg

Vill man inte skaffa barn när man är som mest fertil kan det vara bra att fundera på om man skall frysa ner ägg. genom att skjuta på föräldraskapet utan att ha säkerställt att det finns tillräckligt med ägg kan det nämligen vara svårare att bli gravid på naturlig väg. När man fryser ner ägg sker det genom ett kirurgiskt ingrepp. En läkare tar ut ett antal ägg som redan finns i kroppen och fryser sedan ner dem. När man väl vill bli gravid tas äggen fram och får genomgå IVF. De befruktade äggen placeras i kvinnans livmoder, och förhoppningsvis är det något som slår rot där inne. Det man måste komma ihåg är att man gör ingrepp på kroppen, och att det inte finns någon garanti för att det kommer fungera när man väl befruktar äggen. Därför tar man också ut flera ägg så att man skall kunna prova flera gånger om det inte lyckas.

Vad kostar det?

Att frysa ner sina ägg är inget man kan få finansierat genom sitt högkostnadsskydd. I dagsläget får man oftast gå till en privatklinik, och prissättningen ser olika ut beroende på vårdenhet. Man får både betala för en utredning, för själva ingreppet och för förvaringen. Det är omöjligt att fastställa ett exakt pris men man får räkna med att åtminstone betala runt 30 000 kronor. Det är bra att ta kontakt med flera kliniker och begära kompletta prisuppgifter, eftersom dessa också kan variera. Om det är så att du verkligen vill frysa ner dina ägg men inte har råd finns det också lösningar. med enklare kan du hitta ett lån som passar dig och få hjälp med att hitta de allra bästa villkoren. Det är alltså inte omöjligt att frysa ner sina ägg fastän ekonomin i dagsläget säger emot.

magnetism