Forskning om dofter

Forskning om dofter Posted on februari 9, 2021

Dofter kan väcka starka känslor och spelar en viktig roll för minnet. Vissa människor är dock överkänsliga mot starka dofter och kan ge besvärande symptom. Här kan du läsa mer om forskning relaterad till dofter.

Dofter & känslor

Olika parfymer triggar olika känslor. En god parfym har flera positiva psykologiska effekter och kan ge upphov till känslor som lycka, upprymdhet, värme och attraktion. Luktnerven är kopplad till amygdala, ett känslocentrum i hjärnan, vilket är en av anledningarna till varför vissa dofter triggar vissa känslor. Din parfym kan påverkar hur du uppfattas av din omgivning genom att trigga positiva känslor. Det är därför det är viktigt att välja parfym med omsorg. Hos parfym.se hittar du ett stort utbud av väldoftande parfymer, exempelvis lyxmärket Dolce Gabbana som med sina exklusiva dofter tagit världen med storm. Här finns bland annat Light Blue, Edt som med sin fuktiga och friska profil tankarna till Medelhavet, lek och härliga dagar. Det är en damdoft som många även anser är unisex. Forskning visar att luktsinnet skiljer sig mellan män och kvinnor. Kvinnor är generellt bättre på att koppla dofter till känslor, men det är miljön som påverkar vilka dofter som anses vara angenäma och vilka som är frånstötande.

Dofter & minnen

Luktsinnet är inte bara kopplat till känslocentrumet amygdala i hjärnan, utan även till hippocampus där minnen lagras. Lukter kan hjälpa oss att minnas saker på ett sätt som inte syn och hörsel kan. Trots att lukten bara tar upp omkring 1 procent av hjärnans volym är upplevelsen för ett luktminne betydligt kraftfullare än minnen som aktiveras med syn och hörsel. Därför är det inte ovanligt att personer blir associerade med en viss parfym som sin signaturdoft. Därför är det alltid en bra idé att välja parfym med som du gillar eftersom det finns en stor chans att personer i din närhet kommer att associera dig med den doften.

Doftöverkänslighet

Ungefär var tredje vuxen svensk lider av doftöverkänslighet vilket innebär att hen får besvär av kemikalier och dofter. Symptom som nysningar, kliande ögon, nästäppa och andningssvårigheter kan uppkomma vid rök, starka dofter och rengöringsprodukter. Symtomen varierar från person till person, men bör inte förväxlas med allergi eller astma. Överkänslighet ger inte heller försämrad lungkapacitet, men det kan vara besvärligt. Om du upplever doftöverkänslighet kan du testa att avstå från produkter eller ändra din omgivning. Försök ta reda på vilken typ av doft det är som utlöser dina besvär och försök eliminera eller minska användningen av denna.

magnetism